Естроген и Пролактин – Какво е Тяхното Значение за Тялото?

Време за четене: 4 min

хормони естроген и пролактин

Естрогенът и пролактинът често биват наричани хормони на женствеността и плодовитостта, макар и те да се съдържат в малки количества и в телата на представителите на силния пол.

Те се синтезират съответно в яйчниците и хипофизния дял на мозъка. Определят изгледа на нашите тела, както и имат силно влияние върху характерите и настроенията ни. Малцина имат предвид, че изобилието от подобен вид хормони могат да имат силно изразен негативен ефект върху физиката и психиката.

В настоящата статия ще обърнем повече внимание на тяхното действие и как понякога определят поведението ни.

ВИЖ ОЩЕ:  5 Прости Съвета за Предпазване от Косопад и Стимулиране на Растежа

жена доктор изследвания

Хормоните в женското тяло може и да са си изградили леко негативен имидж в очите на съвременното общество, тъй като най-често биват асоциирани с честата смяна на настроенията. Те, обаче, са отговорни за правилното протичане на различни процеси в тялото, както и са изключително важни за правилното усвояване на полезните вещества и развитие на плода по време на бременност.

Пролактинът е хормон, който се образува от хипофизната жлеза в мозъка в годините след пубертета. Макар и да не участва при формирането на мастната тъкан и да не отговаря пряко за растежа на бюста, той има ключова роля за лактогенозата и галактопоезата. Това са процесите, при които женските гърди започват да синтезират мляко и да го отделят.

Естрогенът пък има ключова роля за това, как изглеждат дамите. Той отговаря за здравето на кожата, либидото, желанието за интимен контакт, разпределянето на мастната тъкан, нивата на инсулин. Концентрацията му при мъжете и жените стимулира към действие хормона на растежа. Дели се на три отделни хормона, наречени естрон, естрадиол и естриол.

Знаете ли, че …?

Естрогенът и пролактинът са два от най-важните за женското тяло хормони. Тяхното ниво се покачва от 5 до 10 пъти по време на бременност и месеците след нея. Нивата на втория дори обикновено са толкова високи, че пречат на нормалната функция на яйчниците и повечето жени не забременяват, докато кърмят малките си. Ако искате да се радвате на здрав и стегнат бюст, прилагайте редовно Wow bust и ще върнете завинаги младостта на гърдите си!

Нека разгледаме по-подробно тези изключително важни за правилното развитие и функциониране на организма женски хормони.

Какво е Естроген?

Естроген ФормулаВече споменахме, че естрогенът има значително влияние върху половата система, развитието на тялото, хормоналния баланс и външния облик при жените. Сега ще обърнем внимание и на една друга негова функция – тази на попълването на т.нар. “мастните депа” в тялото.

Тъй като регулира усвояването на мазнините, естрогенът често провокира организма ни да задържа мазнини и калории. Той прави това, защото жените са биологично предразположени да носят живот, който се нуждае от постоянно снабдяване с хранителни вещества.

Ембрионът има нужда и от поддържането на определена температура, за да може да се развива правилно. Това е и другата причина естрогенът да предразполага към натрупването на излишни килограми.

Ако искате да си помогнете да регулирате неговите нива, вземете една чаша с Keto Black и влезте във форма!

ВИЖ ОЩЕ:  3 Изпитани Съвета за Стегнат Бюст

Какво да Правим при Недостиг или Излишък на Естроген?

тъжна жена прозорецПрекомерно ниските нива на естроген водят до чести смени в настроенията при жените, както и до липса на желание за живот, занижено либидо, проблеми със съня, чувство за преумора, сърцебиене, горещи вълни и студени тръпки по тялото.

Можем да контрираме тези негативни ефекти, стимулирайки организма си да произвежда естроген в по-високи концентрации. Това може да стане чрез повече физическа активност и спорт, както и чрез редовна консумация на редица храни, които са богати на фитоестрогени – карфиол, сьомга, морски дарове, червена треска, фасул, грах, трици, както и прием на чисто кафе поне два пъти дневно.

Любопитно:

Редица билки като сминдуха и люцерната също могат да действат ползотворно и да ви помогнат да завишите естествените нива на естроген в организма си.

Завишените нива на естроген пък се изразяват в натрупването на излишни мазнини и задържането на вода. Ако искате да нормализирате нивата на женския хормон в тялото си, трябва да ядете повече зеленчуци от семейство Кръстоцветни като броколи, червено цвекло и брюкселско зеле, както и да ограничите консумацията на кафе.

Какво е Пролактин?

формулаКакто вече споменахме по-горе пролактинът е главният отговорен за синтеза на мляко и набъбването на женските гърди в зряла възраст.

За да може хипофизата в мозъка да го синтезира правилно, следва да присъстват и няколко от следните хормона – естроген, прогестерон, инсулин и надбъбречните хормони.

ВИЖ ОЩЕ:  Как Да Предотвратим Артрозата?

Какво да Правим при Недостиг или Излишък на Пролактин?

Жена главоболиеПонижените нива на пролактина обикновено сигнализират тялото за възможни проблеми със хипофизната жлеза.

Други сигнализиращи фактори могат да бъдат и прекомерното отделяне на пот или отделяне на бял секрет от зърната на гърдите, както и засиленото усещане за жажда и непрекъснатото главоболие.

Прекомерно високите нива на пролактин пък са свързани с възможност за редица изключително опасни заболявания, сред които попадат лупус еритематозу, хиповитаминоза, артрит, тумор на хипофизата или поликистоза на яйчниците.

В случай, че нивата на пролактин в организма ви не са с хармонична концентрация, е необходимо веднага да се консултирате с лекуващия ви лекар за преминаване на специализирана хормонална терапия или друг вид лечение, особено, ако сте в напреднала бременност или кърмите.

Иглика Попкирилова

3 Comments

  1. Лилия Герджикова 14/08/2017
  2. Ивайло С 15/08/2017

Leave a Reply