Доставка – История, Методи, Фирми и Процеси

Доставка на продукти

Доставка на продукт – представлява транспортирането (спедицията и логистиката) на желаните стоки до определена точка, посочена от потребителите. Тя може да се намира в градове и села в България и държавите от ЕС. А също и в някои от прибалтийските държави (Литва, Латвия, Естония, Украйна, Молдова, Беларус) и Русия.

През последните години се отчита сериозно нарастване на онлайн пазаруването, получаването на пакети се превръща в час от ежедневието на всеки от нас. Идващи от България, както и всяка друга точка на света, непрестанно се пресичат пътищата на милиони пратки. „Трафикът“ на пратките за доставка далеч не е бил подобен в миналото.

Нашите баби и дядовци са разчитали главно на пощенски услуги, когато е трябвало да изпратят писмо или колет. Отнемало е дълго време, а алтернативи са липсвали. Интернет все още е бил една далечна идея, която дори не се е предполагало, че ще бъде достъпна за всяко домакинство години по-късно. В днешно време, обаче, опциите и методите за доставка са много, а желаещите да ги използват – още повече!

Кратка История на Куриерите

куриер, доставка

Думата куриер (courier) идва от френски език и буквално преведена означава „бегач“. Чудите се какво общо имат куриерите и бегачите? Тази тяхна прилика се крие именно в миналото. В Античността, писмата и съобщенията са били предавани чрез използването на „бегачи“ (куриери), умеещи да вземат разстоянията за по-кратко време. Тези услуги са били най-често използвани от дипломацията.

Куриерите са били хората, чиято задача е да предават дискретни и тайни съобщения. Някои от тях са използвали коне с ездачи или изпращали пощенски гълъби. Един от най-известните древни куриери е гърка Фидипит.

Легендите гласят, че той пробягва от гр. Маратон до Атина, за да съобщи, че гърците са сразили персите в битка. Разстоянието е около 41 км., той достига Атина напълно изтощен и умира, след като предава новината. Именно в негова чест са кръстено популярния тип бягане – маратон.

Виж Още: Поръчка и Покупка на Продукт

Доставка чрез Куриер – Кои Са Известните Куриерски Фирми в България?

склад, пратки

В България, най-популярният и сигурен метод на доставка е чрез куриерска фирма. Клиентите имат избора дали доставката да бъде извършена до адрес по избор – при приятел, в офиса или у дома. Но могат и да предпочетат, пратката да бъде взета от избран офис на компанията, който се намира в близост.

Ето кои са и най-популярните куриерски фирми в България:

 • Еконт – Установяват се като най-известната куриерска фирма в България. Твърдят, че „експресната доставка е стандарт“ за тях. Основана е през 1993 г. в гр. Русе. От тогава не спира да се развива и обогатява набора от предлаганите услуги. Към момента, Еконт предлага куриерски (вкл. и международни), пощенски и карго пратки. Фирмата разполага с над 550 офиса на територията на България. В допълнение на това, от Еконт изразяват своята социална загриженост, основавайки едноименна фондация. Тя цели да подпомогне проекти в сферите на образованието, културата и новите технологии. Организира семинари и обучения по иновативни и значими за обществото теми.
 • Спийди – От Спийди твърдят, че доставят 25 млн. пратки на 700,000 доволни клиента годишно. Компанията е основана през 1998 г. Превърнала се е в един от водещите доставчици на куриерски услуги в България. Фирмата подчертава своята мисия за устойчивост и опазване на околната среда. Те инвестират в електроавтомобили, а опаковките им са био-разградими. Хартията, която използват, също е рециклирана. В допълнение на това, всяка година организират стажантската програма „Спиди търси таланти“. Целта ѝ да открие мотивирани и талантливи млади хора, които да обучи и по този начин им даде старт в професионалния живот.
 • Рапидо – Започва да развива своята дейност през 2000 г., като куриер само за територията на гр. София. През 2018г. се слива със Спийди.
 • DHL – Стартът ѝ е даден с идея за пренос на писма и пратки между Сан Франциско и столицата на Хаваи, Хонолулу. Названието ѝ идва от първите букви на всеки от основателите ѝ – Adrian Dalasey, Harry Hillblom, Robert Lynn. DHL е една от най-големите куриерски фирми в целия свят. Извършва доставки, както наземно, така и чрез морски и авио-превоз. Във Венеция, например, се ползват дори пощенски лодки! Днес компанията е собственост на немските пощи „Deutsche Post“ AG, а служителите ѝ глобално са над 360,000!
 • M&BM Експрес – Българска компания, част от групата на Австрийските пощи (Austrian Posts). Обслужва локални и международни пощенски и куриерски пратки.

Доставка чрез Български Пощи – Мит или Реалност?

Макар и „Български пощи“ АД да не се позовават с много високо реноме сред клиентите, то светът без тях не би бил същия. Доставката на международни пратки и писма за територията на България обикновено се поема от тях. Пристигането им винаги е изненадващо, поради честата липса на номер за проследяване. Но това е само част от тръпката, която те ни носят. Организацията е основана в далечната 1879 г., веднага след Освобождението на България. Днес тя има цели 3,008 пощенски станции, които предлагат и допълнителни услуги. Те могат да включват изплащане на пенсии, парични преводи, съдействие при вземане на пратка от митница. Там могат да се плащат и местни данъци и такси.

За съжаление, много от онлайн търговците избягват използването им и предпочитат куриерска фирма. Това се дължи главно на сигурността на пратката чрез проследяване и ясен процес по доставянето ѝ. Но една от най-важните функции е наложеният платеж, който не се среща при пощенски пратки.

Виж Още: Поръчка, Доставка и Плащане на Био-Козметично Изделие

Кратко Описание на Процеса на Доставка с Куриерска Фирма

доставка, логистика

Ако Ви е любопитно, как се случва една доставка чрез куриер, ще се опитаме да направим кратко описание на този процес. Той включва няколко последователни етапа. Някои от тях могат и да ви учудят!

Така изглежда пълният процес по приемане на пратка и доставката и от врата до врата:

 1. Трябва да са ясни имената на получателя, телефона, адреса на дома или офиса, до който пратката да бъде доставена.
 2. Подателят заявява куриерска услуга – това може да стане по телефон, имейл – зависи от предлаганите от фирмата опции.
 3. Куриерът пристига на адреса в уговорения час или подателят носи пратката до офис на компанията.
 4. Подателят дава данните на получателя на представителя на куриерската компания. Те обикновено включват име и фамилия, актуален телефон за контакт, личен адрес за доставка или предпочитан офис на фирмата.
 5. Представителят на компанията приема пратката и издава приемо-предавателна разписка. В нея се съдържа информация за подателя и получателя, както и номер за проследяване на пратката.
 6. Задейства се процесът по изпращане на пратката. Тя бива взета от офиса на куриера (или самия куриер) и откарана в склад. След кратък престой (зависещ от самата фирма) тя поема път към крайната дестинация.
 7. В зависимост от фирмата, пратката пристига в склад или директно в заявения офис на куриера. На сутринта бива предадена за доставка на личен адрес. Получателят може да получи СМС, обаждане или имейл за потвърждение и проверка на точната дата и час на пристигане на пратката.
 8. Ако пратката е адресирана до офис – тогава от куриерската фирма известяват получателя, че е пристигнала пратка за тях в дадения офис. Това може да стане чрез СМС, имейл или телефонно обаждане.
 9. Пратката бива доставена на получателя на адрес или той се отбива до куриерския офис, за да си я вземе. И двете са съпровождани с подпис за приемане на пратката. Ако има наложен платеж, то тогава потребителят заплаща нужната сума на куриера. При някои фирми е възможно плащане чрез ПОС-терминал (с дебитна или кредитна карта).
 10. Потребителят отваря пакетът и се наслаждава на получения артикул! (Винаги има и опция за връщане в определен срок!)

Виж Още: Връщане на Продукт – Удобно и Лесно, Но с Основателна Причина!

Цена за Доставка

пакети

Цената за доставка бива определяна от няколко фактора. Важно е да имате предвид, че цената за доставка не се обуславя единствено от стойността на продукта, който сте поръчали. Към нея обикновено се добавя и тарифата за обикновена, бърза или експресна доставка на куриерската фирма.

Виж Още: Разговорът с Оператор – Помощ при Нужда и Оправдаване на Доверието!

Ето и другите най-важни фактори, определящи цената за доставка и спедиция:

 • Килограм на Пратката – Той се установява от място на куриера.
 • Цена на Килограм, Определяна от Куриера – Всяка куриерска фирма работи с определени цени, определяни според лв./кг.
 • Пакетиране – Понякога може да се изисква допълнително пакетиране, което бива заплащано. Цените обикновено са в стотинки, но все пак зависи и от размера на пратката.
 • Чупливост на Артикула – Повечето куриерски фирми имат еднократна такса за чупливи артикули, например техника, стъклени или керамични съдове.
 • Фиксирани Цени с Договор между Фирмата-Подател и Куриера – Много фирми, търгуващи онлайн, имат специални и преференциални цени с куриерска фирма. Например, възможно е доставката да струва 4,99 лв., независимо от теглото на стоката. В допълнение на това, много от тях предлагат безплатна доставка след минаването на определен размер на сумата за плащане.

Какво Е Наложен Платеж?

доставка до врата, мъж, пакет

Наложеният платеж представлява услуга, предлагана от куриерските фирми, за заплащане на получаваната стока. Сумата бива определяна от подателя, а получателят заплаща на куриера при вземане на пратката.

От културна гледна точка, българите не обичат да плащат за стоката преди да бъде получена. Това е така, поради множеството измамни схеми, известни в нашата родина. В Западна Европа онлайн пазаруването обикновено ставачрез предварително заплащане онлайн с банкова карта, но то винаги крие определен риск. Това налага появата на наложения платеж в България, а той става предпочетен метод за заплащане на стока.

Той процес представлява финалната част от получаването на пратката. Клиентът трябва да получи касова бележка и документ, който представлява приемо-предавателен протокол. След като сложите подписа си върху тях и вземете своето копие, можете да се насладите на полученото изделие!

Накратко: Куриерската услуга се е развила добре и превърнала в сигурен и бърз начин за транспортиране, спедитиране и доставка на пратки. Тя се ползва от милиони българи всеки ден, особено при поръчка от онлайн магазини с наложен платеж. Този тип пазаруване придобива все по-голяма популярност у нас. Подателите, а също и получателите, се нуждаят от верен и сигурен придружител на пратките си.

Сигурната доставка осигурява спокойствие на клиентите, че веднага щом пристигне желаният артикул, те ще могат да го платят на куриера и получат касов бон. Тревожността за предварителни плащания или измами с банкови карти остава на заден план. Достъпността на услугите ги прави все по-предпочитани за територията на България, а и по света.

Иглика Попкирилова

Обновена на

Leave a Reply