Поръчка и Покупка на Продукт

поръчка, продукт, мъж, пратка

Пазаруването е неизменна част от нашия свят, чиито благосъстояние на гражданите се градят на добрата икономика. Модерният свят започва да предлага все по-вече възможности за покупка и поръчка на продукти. С онлайн пазаруването шансовете както за търговците, така и за обикновените потребители. Едните желаят да продават стоките на много места, а останалите – да си закупят продукт на достъпна цена. В съвремието шансовете и двете страни да бъдат полезни една на друга се увеличават. Главен виновник за това остава Интернет.

Какво е Поръчка на Продукт?

покупка, мъж

Най-точно казано, поръчката представлява заявяването за покупка и доставка на определени стоки. Те могат да бъдат от всякакъв вид и характер – суровини, дрехи, храни. С развитието на онлайн търговията в днешно време, заявяването на поръчки става все по-популярен метод на пазаруване. Но разбира се, поръчките не са ограничени само в Интернет. Те могат да бъдат заявявани по телефона или чрез специализирани каталози, в зависимост от стоките, които искате да си поръчате. Макар и тези методи да са по-рядко използвани днес, те все пак съществуват, и трябва да бъдат споменати.

Какво Трябва да Знаем За Да Направим Поръчка?

За да поръчаме, ние трябва да сме сигурни и добре запознати със спецификите на артикула, който желаем да стане наш. Препоръчително е да сме наясно с мястото, от което искаме да направим поръчката. Преди да поръчаме е добре да се убедим в автентичността на онлайн магазина, от който желаем да пазаруваме. Дали е по-голям онлайн магазин или по-малък, примерно семеен бизнес? Хубаво е да знам, че това е официален магазин или такъв на дистрибутор или представител на дадена стока. Какви са отзивите, които потребителите са споделили онлайн, както за продукта, така и за магазина? Конкурентна и достъпна ли е цената, или всъщност могат да бъдат открити по-добри предложения на пазара? Ако е така, хубаво е да проверим и тях – все пак, никой, никога не е застрахован от измама. Така, в момента, в който сме сигурни, че магазинът е автентичен, а стоката – оригинална и на достъпна цена, вече можем да пристъпим към поръчване на продукта.

Виж Още: Доставка – История, Методи, Фирми и Процеси

Стъпки за Стандартни Процедури по Поръчване

онлайн поръчка, лаптоп

Всеки онлайн магазин е уникален сам по себе си и начинът му на поръчка и покупка може да се различава с останалите. Разбира се, поръчките се правят по идентичен начин, но всеки магазин си избира най-удобният за фирмения им начин на работа. Затова решихме да разделим различните начини на поръчка, като предоставим няколко сценария. Може да ги намерите по-долу.

 1. Сценарий 1 – Поръчка с Име и Телефон
  Някои онлайн магазини и официални уеб-страници на продукти не искат да товарят клиентите си с въвеждане на ненужна информация. Заради това те ги молят да въведат само своето име и актуален телефон за връзка. В кратък срок с тях се свързва оператор или дистрибутор, който потвърждава поръчката. Те питат клиента за предпочитания им адрес за доставка или офис на куриер. Възможно е да бъде поискан и имейл, на който се изпраща съобщение за потвърждение на поръчката. Клиентът ги заявява. В такива случаи, плащането става чрез наложен платеж при пристигане на пратката.
 2. Сценарий 2 – Поръчка с Име, Адрес и Телефон
  В други онлайн магазини се изисква да се въведат имена, адрес и актуален телефон за контакт. Поръчката може да бъде потвърдена от оператор, а може и да не – това зависи изцяло от политиката на фирмата. Такива онлайн магазини обикновено изпращат имейл съобщение за потвърждение на поръчката. Възможно е да се създаде и профил на потребителя, чрез който ще може да проследява статуса на своята пратка. Това е признак на добре-развита информационна система, както и загриженост за клиентите. Щом бъде изпратена пратката, е възможно да се генерира и автоматичен имейл към клиента, с който да бъдат уведомени кога ще пристигне поръчката. Начинът на плащане може да бъде с наложен платеж или банкова карта. Повече подробности за това прочетете в следващия параграф.

Виж Още: Разговорът с Оператор – Помощ при Нужда и Оправдаване на Доверието!

Начини на Плащане при Покупка на Продукт

плащане на продукт, поръчка

Начините на заплащане на продукт могат да варират. Обикновено търговците дават достатъчно гъвкавост що се отнася до методи на плащане. Най-популярните от тях включват:

 • Наложен Платеж – Плащането става при получаване на стоката. Често тя има възможност за преглед, преди да бъде заплатена. Бива издаден касов бон от куриера за това. Сумата после бива изпращана към подателя. Предпочитан метод на плащане при много хора в България, поради минималните шансове за измама.
 • С Банкова (Дебитна/Кредитна) Карта – Плащането става чрез въвеждане на дебитната или кредитна карта в дадения онлайн магазин, като последна фаза на поръчката. Някои банки предлагат различни начини на сигурност – СМС с уникален номер, специална парола при онлайн плащания. Обърнете се към Вашата банка за повече информация, свързана със сигурността при онлайн плащания.
 • PayPal – Онлайн платежна система, която дава възможност на клиентите си да правят трансфер на пари и средства в многобройни валути онлайн. Те свързват банковата си карта със своя акаунт в PayPal и така информацията е достъпна само от платформата. Смята се за по-сигурна алтернатива на стандартния метод на плащане с карта. А най-доброто е, че не се изчисляват допълнителни такси при международни преводи.

Виж Още: Поръчка, Доставка и Плащане на Био-Козметично Изделие

Кои са Онлайн Магазините с Най-Много Поръчки?

онлайн пазаруване, лаптоп

Решихме да направим кратък списък на магазините с най-голям брой покупки и поръчки на продукти в глобален мащаб. Всички те са достъпни и от България, а клиентите им от нашата държава също не са малко. Някои от тях дори могат да предложат по-конкурентни цени, отколкото някои родни търговци. Ето кои са те:

 • Amazon.com
  С основаването си през 1996 г. Amazon.com става известен като онлайн магазин за всичко – от книги, играчки, дрехи и обувки до електроника, мебели и домашни потреби. Плащането в Amazon се извършва чрез банкова карта или PayPal – стандартно за Западните онлайн магазини. Той предлага доставки до всяка точка на страната, но ние препоръчваме да използвате някои от европейските му версии (английска, френска, немска), заради по-ниските и бързи доставки до България.
 • Ebay.com
  Официално основан през 1998 г., Ebay.com е платформа за електронна търговия, която дава възможност за покупка и продажба на нови и употребявани артикули. Платформата е добре изградена и позволява оценка на потребителите, както и конкуренти съотношения цена-доставка
 • Etsy.com
  Etsy.com стартира през 2005 г. Целта на уеб-сайтът е да бъде платформа за художници, занаятчии и всички хора, които изработват продукти ръчно, а не знаят как да ги продават. Само някои от категориите включват бижута, арт принтове, картини, декорация за дома, артикули за парти и сватби. Сега това е една от най-добрите дестинации за хората, които искат да пазаруват винтидж стоки, уникални подаръци и ръчно изработени стоки.
 • Wish.com
  Wish е основан от бивш софтуерен инженер на Google през 2010 г. Магазинът става известен заради достъпните цени и продуктите, идващи пряко от китайските производители. Но това е подсилено и от факта, че предлага интересни артикули чрез забавни реклами.
 • AliExpress.com
  Част от групата Alibaba, AliExpress.com стартира през 2009 г., Общата им цел е да подпомогнат малкият китайски бизнес да продава и изнася своите стоки навсякъде по света. 10 години по-късно, това вече е факт. АлиЕкспрес е една от най-известните платформи за онлайн пазаруване. Те дори желаят да бъдат наричани по този начин – а не просто „онлайн магазин“. Вдъхновени от мотото си да свързват продавачи и потребители. Сайтът предлага широка гама от стоки, от електроника до дрехи и консумативи за дома и градината.

Виж Още: Връщане на Продукт – Удобно и Лесно, Но с Основателна Причина!

Кога Хората са Най-Склонни да Направят Онлайн Поръчка?

жена, пратка

Покупката на продукти онлайн е бърз начин да се сдобием с каквото искаме, през всяка една част на денонощието. Това е особен интерес за учени и психолози, които искат да проследят човешкото поведение. Проучвания в Швеция твърди, че хората там са най-склонни да пазаруват онлайн в неделя, от 9 до 10 часа вечерта. Това се дължи на един интересен феномен, наблюдаван в потребителите през последните години, когато онлайн шопингът става все по-популярен.

Шведските учени излизат със следното твърдение. Според тях, все по-честа практика е потребителите да посещават физически магазини, а после и да търсят онлайн желаната стока. Този модел става най-ясно изразен през уикендите. Тенденцията при онлайн продажбите е да намаляват към края на седмицата, а след това се увеличават към края на седмицата – особено в неделя. Много потребители използват свободното си време през почивните дни, за да обмислят внимателно вариантите, да проверят какво се предлага в магазините и на каква цена. А след това да завършат покупките си на спокойствие у дома в неделя вечерта.

Системи, Които Поддържат и Организират Поръчките

Препоръчително е всеки онлайн магазин да си изгради своя система, която помага за организацията на покупките и поръчките. Целта ѝ е да дава автоматично номер, изпраща имейли за потвърждение на поръчка, да позволява да се проследява статуса ѝ. Инвестирането в такава създава лекота в процеса на работа, както при онлайн търговците, така и от страна на потребителите. Това добавя стойност в цялостния предлаган продукт и може да се окаже причина за избор на дадения онлайн магазин пред друг.

Удобството Да Пазаруваш Онлайн!

онлайн поръчка, пазаруване, жена

В забързаното ни ежедневие чакането по опашки става все по-досадно. Уморени сме и усещаме пазаруването като едно от всичките ни задължения. Но обаче то може да бъде и удоволствие. Покупките на продукти онлайн спестяват ужасно много време, а най-приятното от тях е, че пристигат директно в дома или офиса. В днешно време може да поръчаме всичко онлайн – седмичното ходене до супермаркета може да стане само чрез няколко клика. Обзавеждане за дома, електрически уреди, и да не забравяме – поръчка на храна. Всички те ни чакат да направим нашия избор. Сравнението и намирането на най-доброто за нас става много по-бързо и лесно. Вместо да губим време в обикаляне по магазини и сравняване на артикули, сега това може да стане само с натискането на бутона „сравни“. Виждаме цената в много онлайн платформи, а можем да направим и съпоставка с магазини дори извън собствената си държава. Всеки ден пристигат милиони артикули с международна доставка, защото за онлайн покупките границите нямат значение! Ако все още не сте пазарували онлайн, вие изпускате едно от най-големите удобства на съвременния свят. То ще Ви даде възможност да си отпочинете, докато чакате продуктът да пристигне във вас, а не да обикаляте безуспешно магазините. А ако в крайна сметка не ви хареса – артикулът винаги може да бъде върнат, а закона защитава това Ваше право. Просто опитайте!

Иглика Попкирилова

Обновена на

Leave a Reply