Артрит, Псориазис и Хипертония – Екстракт от Куркума може да Помогне!

Време за четене: 6 min

Човечеството е успяло да оцелее в различните епохи и да се превърне в доминиращия вид на нашата планета благодарение на естествения подбор и богатството на природата. В хилядолетията, в които медицината и технологичният напредък не са били толкова напреднали, хората са разчитали на различните билки, корени и растения.

Преходът от събирачество и номадство към уседнало общество, което само отглежда и се грижи за прехраната си, е една от най-важните стъпки в нашето развитие. От всичките полезни видове, които сме култивирали, на куркумата (Curcuma Longа) е отредено специално място. Сега ще разгледаме по-отблизо нейните полезни свойства и характеристики.

Съществуват конкретни доказателства, че куркумата е използвана като активно и силно медицинско средство още преди 5000 г. шаманите, практикуващи аюрведична медицина, са я прилагали като болкоуспокоителен серум, антибактериален и антисептичен препарат, както и за детоксикация на черния дроб от вредни микроорганизми. В днешни времена, куркумата се използва успешно при разпространени заболявания като артрит, псориазис, както и хипертония.

Тя има способността да придава енергия и виталност, карайки човек да се чувства по-жизнен. Екстрактът от куркума е изключително богат на веществото куркумин. Изучавано е от специалисти в областта на медицината в продължение на десетилетия и неговото позитивно въздействие върху различните процеси в тялото е отдавна доказан. В настоящия преглед ще обърнем внимание на ключовите характеристики, както и на най-силните полезни свойства на куркумата върху човешкото здраве. Приложенията й лавират в различни полета (псориазис, сърдечно-съдови заболявания, артрит, козметични свойства), което обуславя и комплексната същност на растението.

Знаете ли, че …?

Екстрактът от куркума, куркумин, притежава и силно антиоксидантно действие. То успява успешно да контрира негативното влияние на свободните радикали, които причиняват засъхване на кожата, преждевременно стареене, отпадналост, отслабване на имунната система и оксидативния стрес.

Приложението на куркумата е изключително широко. Подчертаният и пикантен вкус я прави широко приложима и в кулинарията, превръщайки се в основна застройка на много ястия. Манджите, които я включват, действат сгряващо и стимулиращо на тялото.

Често е наричана “шафран на бедните”, което е обидно, имайки предвид многото и положителни свойства. Сега ще научим няколко любопитни факти за екстракта от куркума, както и защо трябва по-често да го включваме в менюто си.

Какво Представлява Екстрактът от Куркума?

Латинското наименование е Curcuma longa, а естественият и хабитат са държавите от Югоизточна Азия, но се среща и в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка и населените места в Карибите. Принадлежи към семейство Джинджифилови.

Екстрактът от куркума може да бъде разпознат почти веднага, благодарение на характерния му оранжево-жълт цвят, който може да има и златисти нюанси. Едно от най-силно изразените му качества и основна причина то да бъде включено в съставките на много лекарства и ястие е способността да облекчава напрежението в мускулите, ставите и костите. Затова и тя се препоръчва за хора, които страдат от артрит, сърдечни заболявания или псориазис.

Не са малко и тези, които приемат хранителни добавки със силна концентрация на екстракт от куркума. Способността му да засилва имунитета на човешкото тяло го правят важна част от лечението на следните заболявания:

 • Възпаление на червата;
 • Гастрит;
 • Киселини в стомаха;
 • Псориазис
 • Диабет и преддиабетни синдроми;
 • Склеродермия;
 • Ревматоиден артрит;
 • Алцхаймер;
 • Различните разновидности на рака;
 • Сърдечно-съдови заболявания;

Куркума при Различните Видове Артрит – Ползи и Ефекти?

куркума болки в ставите артрит

Практикуващите традиционна медицина специалисти споменават, че екстрактът от куркума е изключително полезен при разнородните видове артрит, включително възпалителен артрит, остеоартрит и ревматоиден артрит. Това е така, тъй като растението съдържа множество ензими, витамини антиоксиданти. Те елиминират възпалението в ставите и хрущялната тъкан и възвръщат подвижността на тялото. Освен това, куркумата действа в посока към възстановяване на плътността на костите, затова нейната консумация се отразява трайно положително върху функцията на опорно-двигателния апарат.

Много хора предпочитат да заложат на традиционни методики за лечение и облекчаване на различни симптоми, тъй като природните продукти не причиняват странични ефекти. Това важи в пълна сила и за куркумата. Тя не натоварва черния дроб и не нарушава консистенцията на чревната флора. Ето и нашия подробен списък с най-важните полезни свойства на природния екстракт при различните видове артрит и възпалителен артрит:

 • Превенция срещу съединения, които отключват възпалителни процеси и повишават наличието на простагландини;
 • Стимулира поддържането на костната плътност и предпазва от загубата на костна маса;
 • Ограничава производството на някои протеини, които при възпаление могат да увредят хрущялната тъкан и костите;
 • Редуцира хистаминовото производство в организма и стимулира повишаване на нивата на кортизона. Така се осигурява силно противовъзпалително действие, което облекчава болката и подуването при остеоартрит и ревматоиден артрит;
 • Куркумата съдържа витамини С и Е, както и антиоксиданти. Това я прави антисептично средство с натурален произход, което укрепва имунитета и поддържа тонуса на тялото.

Има и други средства за подобряване на физическата активност и елиминиране на болката. Натуралният гел HondroStrong e добър пример в тази насока, както и Cannabis Oil.

Полезна ли е Куркумата при Псориазис?

куркума псориазис

Същността и характеристиките на псориазиса го вписват в хроничните автоимунни състояния. В конкретния случай това причинява значително засилено производство на кожни клетки. С времето те се натрупват по повърхността на кожата и причиняват възникването на различни образувания – петна и люспи. Те причиняват неприятни симптоми като сърбеж, зачервяване и дори болка. Съвременната медицинска наука припознава различни методи за борба с проблема. Съществуват алтернативно лечение на псориазис както и домашно лечение на псориазис.

Всеизвестно е, че няма всеобщо лекарство за псориазис, затова етапите по осигуряване на контрол върху това състояние трябва да бъдат систематично следвани. Куркумата и нейните неизброими полезни действия, представляват препоръчително алтернативно лечение на псориазис. Тази „суперхрана“ е освен популярна подправка и много ценно растение. Това се дължи на активното му вещество – куркуминът. Той демонстрира силна лечебна ефективност, която за разлика от лекарствата, не отключва появата на нежелани реакции и странични ефекти. Нека видим кои са основните ползи от куркумата в ролята й на лек за псориазис:

 • Елиминира възпалението и осигурява защита срещу повторното му разпространение и засилване;
 • Антиоксидантите в куркумата премахват свободните радикали и така възвръщат здравия вид на кожата;
 • Антибактериалните свойства на растението го превръщат в незаменим съюзник срещу инфекции, който успокоява епидермиса.

Dr. Derm е иновативен крем за борба с псориазиса и го споменаваме тук като още едно натурално и ефективно решение, което можете да използвате без притеснения. В България е много популярен и Psorilax, който действа срещу появата на псориазис.

Куркумата като Лечение на Хипертония?

куркума хипертония

Има различни видове сърдечно-съдови заболявания, които причиняват дискомфорт и могат трайно да увредят качеството на живот. Науката показва, че най-често при проблеми със сърцето, могат да се наблюдават хронични сърдечни заболявания. Разпространените състояния са свързани с хипертония в голям процент от случаите.

Куркумата, със своите доказани ползи и лечебни свойства, успешно се прилага от народната медицина като алтернативно лечение на сърдечно съдови заболявания от различен тип. Растението съдържа висок процент антиоксиданти, а те пречат на натрупвания на мастни съединения по стените на кръвоносните съдове. Това действие се класифицира като положително влияние върху сърдечно-съдовия апарат на генетично ниво. Продължителната консумация на куркума подобрява кръвоснабдяването и нормализира налягането на кръвта. Това се дължи на специални левкоцити, които се образуват в организма.  Растението трайно и надеждно се прилага при хронични сърдечни заболявания, както и при други видове сърдечно-съдови заболявания.

Ето кои са най-важните акценти, описващи благоприятното влияние на куркумата върху функцията на сърцето:

 • Подобрява кръвоснабдяването като възпрепятства натрупването на тромбоцити;
 • Съдейства за намаляване на налягането в артериите, посредство разширяване на кръвоносните съдове;
 • Ефективна превенция срещу инфаркт при хора с байпас;
 • Поддържа структурата на клетъчната мембрана;
 • Подобрява дейността на кръвоносната система в тялото;
 • Редуцира стреса и балансира пулса – предпазва от аритмия и ускорен сърдечен ритъм.

Винаги можете да съчетаете консумацията на натурални екстракти с други природни продукти с висока ефективност. Такъв например е Tonerin, който помага при хипертония. Подобен ефект има и от CardiOne.

След като прегледахме малко по-детайлно здравословните свойства и полезни ефекти на куркумата при артрит, псориазис и сърдечни заболявания, нека научим малко за това как се ползва екстрактът от растението.

Как и Къде Още се Използва Екстрактът от Куркума?

Основните приложения на куркумина са две – в медицината и кулинарията. Скорошни изследвания показаха, че той може да има положително влияние и върху човешката психика, елиминирайки симптомите на тревожност и депресия.

Широкото му разпространение в индийската кухня и нейната нарастваща популярност пък карат мнозина да се запитат, кои са другите съставки, с които се комбинира добре. Обикновено се използва като основна подправка за къри, ориз, яйца и различни видове месо.

Екстрактът от Куркума

Имайки предвид силните положителни качества на екстракта от куркума, не е учудващо, че се ползва и в промишлеността. Той е прекрасен натурален оцветител на различни видове маргарин, масла, сирена, сладкарски изделия, ликьор, сладолед, сосове и бисквити.

Хората лесно могат да го разпознаят на етикета, обозначен като Е100. Това не трябва да ги притеснява – той е изцяло органичен продукт, а действието му е напълно безопасно и не предизвиква нежелани странични ефекти или реакции.

Кои Хора Не Трябва Да Консумират или Прилагат Куркума?

Всеки натурален продукт със толкова силно действие, не трябва да се прилага в прекомерни количества от индивиди, страдащи от различни хронични заболявания. При екстракта от куркума това са именно тези с проблемна жлъчка, бременни и хора, които вземат лекарства за разреждане на кръвта.

ВИЖ ОЩЕ:  Алкохолът от Светлата и Тъмната Му Страна

Екстрактът от Куркума и Грижата за Красотата

Освен със силните си антисептични, детоксикиращи и антибактериални свойства, екстрактът от куркума се прилага успешно и като натурално разкрасително средство. Маската за лице от куркумин на прах, например, има способността да изчиства лицето от неприятни белези, акне, розацея, екземи и тъмните кръгове под очите.

Подобни маски се използват и в азиатските сватбени ритуали, най-вече в китайските и индийските ритуали. При тях върху лицето на булката се нанася куркума и се оставя да преседи едно денонощия.

След това се измива внимателно с хладка вода, а младата девойка има безупречен и бляскав вид. Затова и маските с екстракт от куркума са толкова популярни – те премахват зачервяванията и неравностите, имат силно хидратиращо и ексфолиращо действие.

Бърза и лесна рецепта за маска с екстракт от корен на куркума включва 1 чаена лъжичка куркума, 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка прясно или кисело мляко. Сместа се разбърква и следва да има консистенцията на крем.

Употребата на куркумата в козметиката и естетичната индустрия като цяло никак не е случайна. Детайлни проучвания на състава и свойствата на растението установяват, че то проявява значителни ползи по отношение на кожата и нейното състояние. Куркумата подобрява вида на дермата и спомага за по-младежкия й и сияен изглед. Сред ключовите ефекти тук спадат следните:

 • Стимулира синтеза на колаген в кожата;
 • Антиоксидантни свойства за чиста и гладка повърхност на дермата;
 • Антибактериални свойства против възпаление – редуцират акнето и почистват кожата;
 • Нормализира кръвообращението в клетките на епидермиса.

Бъдете Здрави с Куркума и Нейните Полезни Свойства!

Здрави с Куркума

Куркумата демонстрира завидна ефикасност при облекчаването на редица здравословни проблеми, благодарение на активната й съставка – куркумин. Растението се използва в Индия още от древността, но през 2021г. е неразривна част от народната медицина в повечето райони на планетата. Високата наситеност с ценни витамини, минерали и микроелементи правят куркумата силен съюзник борбата с различни симптоми и дори хронични заболявания като артрит, псориазис и сърдечно-съдови проблеми. Прилагайте екстракт от билката под различна форма и с определена честота, в зависимост от конкретната причина за употреба. Имайте предвид, че превантивната консумация на куркума цялостно укрепва имунитета и здравето на организма. Затова е важно хората да познават това растение, за да може да се възползват от неоспоримите му качества и здравословни ползи.

Иглика Попкирилова

2 Comments

 1. Ирина Велчева 02/10/2017
 2. Жени Попйорданова 02/10/2017

Leave a Reply