Захарен Детокс – Как Да Го Направим Безопасно и Бързо

Време за четене: 4 min

Захарен Детокс

Животът е сладък. И е изпълнен със сладки изкушения, които винаги са наше разположение, прилежно подредени по рафтовете на супермаркетите. Можем да ги намерим и във всяка една сладкарница. Често и в собствения си хладилник. Кой не е прибягвал до утешителната сила на купата със сладолед или любимия млечен шоколад в момент на емоционална нужда? Захарта има способността да подобрява настроението, защото кара мозъка да освободи ударна доза допамин и серотонин в тялото. А всеки знае, че това са т. нар. „хормони на щастието“.

Но въглехидратите, особено простите карбохидрати, могат да се превърнат и във враг на тялото. Освен това, могат да бъдат също толкова пристрастяващи, колкото алкохола и никотина. А и не бихте ли определи ефекта им, като леко опияняващ? Затова и организма има нужда от захарен детокс от време на време. Иначе рискувате да имате проблеми с кръвното, да развиете подагра или да затлъстеете. Ако не вярвате, можете да прочетете повече за вредата от захарта в едноименната книга на руснака Алексей Колобродов.

Той може да бъде кратък, представляващ бързо „отрезвяване“ на тялото от захарта. Ако решите да се захванете с по-обстойно пречистване от излишните въглехидрати в тялото, можете да предприемете и 1-месечен хранителен режим. Ако пък не искате да се лишавате от абсолютно всичките си любими сладки изкушения, то можете да се обърнете и към био-продукт. Сред най-популярните средства за отслабване и детокс през 2023 г. са разтворимата напитка KetoBlackPremium и Паразитол. Действието им се комбинира добре с всеки вид диета.

Как бързо и безпроблемно да направим захарен детокс в 7 стъпки? Крият ли карбохидратите сериозен риск за здравето? Има ли странични ефекти?

Разберете повече, прочитайки статията докрай!

Защо Имаме Нужда от Захарен Детокс?

захар, понички

Най-важната причина да имате нужда от захарна детоксикация е, защото захарта е пристрастяващо вещество. Вземайки си кратка „почивка“ от вафлите и сладкишите може да ви помогне да „пренастроите“ мозъка си и да избегнете зависимостта.Не е нужно да сте развили пристрастеност към карбохидратите, за да си кажете „Стига„. Нито пък завинаги да се лишавате от тях.

Ако смятате, че ядете твърде много рафинирани захари и желаете да ги намалите, захарният детокс е тъкмо за вас. Реалността е, че намаляването на приема на този продукт е жизненоважно за здравето. Простите карбохидрати не съдържат  почти никакви хранителни вещества и консумацията на твърде много може да доведе до увеличаване на теглото. Дори действа превантивно срещу отслабването и влизането във форма,. Докато не спрете сладкото, няма да можете да се вталите, колкото и да се опитвате. Освен това, води до изчерпване на минералите в организма, стресира черния дроб и има отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовото здраве. Не сте ли забелязали, че имате проблеми със съня, когато похапнете парченце шоколад късно вечер? Какво чакате още, тогава?

Основните причини да започнете захарен детокс са следните:

 • Веднага ще започнете да отслабвате и да контролирате по-добре приема си на храна.
 • Ще преоткриете наново богатството от плодове и зеленчуци, което природата предлага.
 • Метаболизмът ви ще се забърза, подобрявайки и сърдечно-съдовото здраве.
 • Енергията и тонуса ще се увеличат, а настроението ви ще бъде винаги високо.
 • Всички системи в тялото ще се рестартират, работейки по-добре.

Има Ли Странични Ефекти от Захарния Детокс? Какви Са Симптомите?

захар

Многобройни научни изследвания са открили доказателства, че захарта има физиологични и поведенчески ефекти, като тези на алкохола, никотина и опиатите. Изследователите на проблема са установили още, че продължителното излагане на големи количества захар причинява мозъчни промени. Те си приличат с тези, свързани с абстиненцията от цигари.

Сигурно е и, че когато са лишени от захар, хората показват симптоми на наркотична пристратеност, като тревожност и намалено отделяне на допамин. Последният е невротрансмитерът, който контролира удоволствието и мотивираното поведение.Когато драстично спрете приема на карбохидрати, страничните ефекти са главоболие, глад и промени в настроението. Те изчезват в рамките на няколко дни или седмици.

Страничните ефекти от захарната абстиненция са:

 • Наркотичен „глад“за сладки или висококалорични храни;
 • Главоболие;
 • Липса на енергия;
 • Мускулни болки;
 • Гадене;
 • Подуване на корема;
 • Стомашни болки;
 • Раздразнителност или безпокойство;
 • Депресия;

Как Да Се Детоксикираме от Захарта в 7 Лесни Стъпки?

детокс, захар

Пристрастяването към захарта не е емоционално хранително разстройство. Това е физическа зависимост, задвижвано от хормони и невротрансмитери, които подхранват желанието за консумация. Води до неконтролирано преяждане. Но не само.

В едно проучване учените от Харвард установяват, че млечният шейк с високо съдържание на прости карбохидрати не само е повишил кръвната захар и инсулина. Но е и довел до постоянна „нужда“ и желание за консумация на сладко, както и сериозни промени в мозъка. Щяхте вече да сте притеснени, ако вместо към бисквитките, кифлите или газираните напитки, посягахте към щанда с алкохол, нали? Време ви е за захарен детокс.

Пречистете тялото си от захарта, изпълнявайки следните 7 насоки:

 1. Останете напълно хидратирани. Консумацията на вода е жизненоважна за клетките на тялото и неговото правилно функциониране. Освен това, захарта „изсмуква“ фибрите от тялото.
 2. Заменете любимите си сладки изкушения със здравословни алтернативи или плодове. Сигурно сте забравили, колко вкусни са горските плодове, например.
 3. Не забравяйте и за малконутриентите, които се крият в зеленолистните зеленчуци. Време е за малко спанак и рукола. Добавете обикновено краве сирене и малко чери домати, поръсвайки със зехтин и хималайска сол.
 4. Време е да наблегнете на протеините в менюто. Те ще ви дадат енергия и сила.
 5. Борете „глада“ за сладко с източник на полезни мазнини, като кокосовото масло, авокадото или сьомгата.
 6. Можете да изпитате хормонален дисбаланс, така че мислете позитивно.
 7. Фокусирайте мисълта си върху любими хобита и занимания.

Любовта към Захарта Може Да Е Пагубна!

ягоди, захарен детокс

Захарният детокс може да бъде стресиращ за хора, които асоциират сладките изкушения с емоционална подкрепа. Но пък пазарът през 2023 г. предлага много био-продукти за отслабване и детоксикация, които са винаги на ваше разположение. Предпочитан избор на клиентите, например, са разтворимата напитка KetoBlack и капсулите Диаприн за диабет и превенцията му.

Любовта към захарта е сладка. Но собственото ви здраве е по-важно. Помислете и за фигурата си. Хората ще започнат да се обръщат след вас и да ви питат, как сте успели да влезете във форма. Не искате ли точно това?

Иглика Попкирилова
Follow me

Leave a Reply